Elämää maaseudun rauhassa jo vuodesta 1811

Tervetuloa Merilän Kartanoon!

Merilän Kartano

Merilän Kartano tarjoaa maaseutumatkailua parhaimmillaan. Oulujoen varrella, koivukujan päässä sijaitsevassa vanhassa päärakennuksessa voit nauttia aidon maalaiselämän tunnelmasta ja kotoisuudesta keskellä kauneinta Suomea. 

Kartanosta löytyy viihtyisiä hotellihuoneita majoittumiseen, puhdasta ja herkullista lähiruokaa tarjoileva ravintola, useita saunatiloja ja kattava valikoima juhla- ja kokoustiloja erilaisiin tilaisuuksiin.

Historia on Merilässä vahvasti läsnä – onhan Oulujokilaakso ikivanhaa tervanpolttoaluetta. Vanhoja, tunelmallisia rakennuksia on kuitenkin täydennetty modernilla kokoustekniikalla ja mukavuuksilla.

Ruoan, tilojen ja majoituksen lisäksi järjestämme vieraillemme monenlaista ohjelmaa. Aivan Kartanon pihapiirissä on tarjolla erilaisia luonto-elämyksiä ja tekemistä sekä hurjapäille että rauhallisempaan makuun.

Kartanon tilat

Kartanon historia

Merilän Kartanon historia alkaa vuodesta 1811. Alun perin rakennus ei sijainnut sen nykyisellä paikallaan vaan lähistöllä, Ylimerilän pihapiirissä, ja sitä kutsuttiin Meriläisen tilaksi. Rakennuksessa asui tällöin Meriläisen isäntä, Hannu Lassila perheineen. Samaan aikaan Merilän suvun kantaisä Pekka Erkinpoika Pellikka kasvoi myös Oulujoen varrella, mutta yläjuoksulla Utasen yläpuolella.

Heinäkuussa 1826 Meriläisen isäntä Hannu Lassila hukkui Oulujokeen, jolloin Meriläisen tila laitettiin myyntiin, ja sen osti Pekka Pellikka vaimonsa kanssa. Muutettuaan taloon Pellikan perhe muutti nimensä Meriläiseksi talon nimen mukaan.

Alamerilällä, tulevalla Merilän Kartanolla, ehti olla useita aikaisempia isäntiä ja emäntiä ennen kuin se siirtyi sen nykyisille omistajilleen. Kauppakirja tilasta solmittiin vuonna 1986 ja tuolloin rakennuksen omistus siirtyi viimeisimmille omistajilleen, Asko ja Kaisu Merilälle.

Tila tuli tunnetuksi Merilän Kartanona vuonna 1993, kun Kaisu Merilä aloitti historiallisen talon ympärille rakentuvan liiketoiminnan. Yrityksen perustamiseen oli vaikuttanut kartanorakennuksen käyttöön liittyvä kysyntä, ja pian avajaisten jälkeen saapuivatkin ensimmäiset kokousasiakkaat. Merilän Kartano tarjosi jo 1800 – luvun loppupuolella tilaa matkailijoille, joten on luontevaa, että se tänä päivänä toimii samassa käyttötarkoituksessa.

Merilän Kartanon rakennus on muuten säilynyt lähestulkoon alkuperäisenä, mutta ennen yritystoiminnan aloittamista rakennukseen tehtiin laajennus majoituksen mahdollistamiseksi. Pihapiiriä on täydennetty lisärakennuksilla vuosien varrella. Tiluksille ovat nousseet Aittahotelli, Savusauna ja Vilpola, Kota sekä kokous- ja juhlatila Puoji.

Lisäksi Merilän Kartano on siirtynyt vuonna 2013 maalämpöön, mikä sopii paikan kestävää kehitystä kannattavaan toimintatapaan.

Kartanon emäntä

Vuodesta 1993 vuoden 2015 alkuun saakka Merilän Kartanon emäntänä ja yrittäjänä toimi Kaisu Merilä. Hän rakensi Merilän Kartanosta sen juhlapalvelu- ja matkailukohteen, joka paikka on tänä päivänä.

Yrittäjänä olemisen lisäksi Kaisu oli kolmen lapsen äiti, vaimo ja kauppatieteiden maisteri. Lisäksi hän toimi maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtajana ja kunnanvaltuutettuna.

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen oli Kaisulle tärkeää. Merilän Kartanon liiketoiminnassa hän pystyi toteuttamaan hyvinvointiin ja kestävään kehitykseen liittyviä arvojaan.

Kaisulle oli alusta alkaen tärkeää, että kaikki ruoat tehtiin itse Merilän kartanolla. ja tätä perinnettä vaalimme edelleen. Raaka-aineet on pyritty löytämään paikallisilta tuottajilta – jo kauan ennen kuin lähiruoasta tuli muodikasta. Herkullinen, puhdas ruoka ja ihmisten kohtaaminen ovat toimintamme kulmakiviä. Ravintola- ja majoituspalveluiden lisäksi Kaisu onnistui laajentamaan palvelutarjontaa yhä uudenlaisiin elämyksiin löytämällä useita arvokkaita yhteistyökumppaneita.

Merilän Kartanolla kunnioitamme Kaisun tekemää arvokasta ja uutteraa työtä ja jatkamme toimintaamme hänen visioidensa pohjalta. Paras palkinto ovat uudelleen palaavat, tyytyväiset asiakkaat.

Tervetuloa maaseudun rauhaan!

Merilän Kartano tarjoaa tunnelmallisen maalaishenkisen ympäristön juhlillesi kaikkina neljänä vuodenaikana. Vuonna 1811 rakennetussa päärakennuksessa ja laajennusosissa on ruokailutilat 260 henkilölle ja kokoustilat noin 285 henkilölle.

Räätälöimme mielellämme palveluitamme myös toiveidesi mukaisesti. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!