Kartanon keittiö

Ruokafilosofia

Merilän Kartanon ruokafilosofian lähtökohtana ovat huippulaatuiset raaka-aineet, joista valmistetaan herkullista ruokaa. Hyvien raaka-aineiden lähtökohtana on tuoreus ja mielellään luonnonmukainen kasvuympäristö. Ruokafilosofiaan vaikuttaa myös keskeisesti sijainti Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien rajalla. Ruoka ja ruokalistat kootaan pääasiassa pohjoispohjalaisista lähtökohdista, mutta myös kainuulaisia reseptejä on jonkin verran käytössä.

Raaka-aineet

Merilän Kartanossa ruokaan käytettävät raaka-aineet ja jalosteet hankitaan lähialueelta. Omasta kunnasta löytyy yksi Pohjois-Suomen suurimmista vihannesten ja juuresten jalostamoista ja Pohjois-Suomen suurin mylly. Myös marjat ja hillot saadaan omasta kunnasta. Naapurikunnista hankitaan marjahillot, sienet, lihat, jogurtit sekä oman alueen erikoistuote juhannusjuusto, jota syödään nimestä huolimatta ympäri vuoden. Luonnonkalaa kalastetaan Rokuan ja Oulujärven vesistöistä; ainoastaan lohi on joko kotimaista kirjolohta tai Perämeren lohta. Lisäksi käytämme jonkun verran oman paikkakuntamme leipomoa ja pitopalvelua, mutta jotkin leivät ja leivonnaiset kuten mallasleipä ja joka aamun tuoreet sämpylät leivomme aina itse.

Ruokalistat

Merilän Kartanon ruokalistoissa näkyy lähialueelta saatavat raaka-aineet ja siten myös sesongit. Juhlaruoat tehdään asiakkaiden toiveiden pohjalta, mutta vaihtoehtoina esitellään aina talon parhaita ruokia. Ruoan maustamiseen käytetään etenkin kesä- ja syysaikaan paljon omalta alueelta tulevia yrttejä – muulloin käytetään pääasiassa kuivattuja yrttejä. Ruoan maustaminen ja maistaminen on herkullisen ruoan lähtökohta. Suosituimpiin ruokalistavaihtoehtoihin kuuluvat mehukas hirvipaisti ja kalaruoat kuten kuorrutettu haukifilé tai lohikeitto. Baskimaassa asuvilta ystäviltä saatuun hunajalammas – reseptiin ovat tykästyneet myös monet lampaanlihaa vieroksuvatkin.

ruokafilosofia_iso